Pàgines web, xarxes socials, correu electrònic,… són alguns exemples de serveis que diàriament són utilitzats per milions de persones al món. Internet ha facilitat la comunicació entre persones i qualsevol amb accés a Internet pot generar contingut, el qual es posa a disposició de tot el planeta de manera gairebé instantània.
I com gairebé tot en allò que l’ésser humà intervé, més aviat que tard apareixen els conflictes. Rar és el dia que no escoltem o llegim que un missatge en una xarxa social ha provocat un veritable «incendi» a Internet. De vegades poden ser comentaris desafortunats que més enllà de la repercussió no arriben a més, però hi ha moltes altres vegades que es traspassa la línia de la legalitat: fraus, calúmnies, estafes, violació de propietat intel·lectual, delictes d’odi,…
Qualsevol persona o empresa que estigui davant d’una violació dels seus drets ha de denunciar immediatament els fets davant de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat. Pero, com es garanteix que el contingut susceptible de delicte seguirà disponible i inalterat fins que un jutge el pugui valorar?
Crear contingut a Internet és molt senzill, però també ho és modificar-lo i fins i tot esborrar-lo. I és aquí on apareix un problema important: la volatilitat de les proves.
Segurament, de forma gairebé instintiva, el primer que farà l’usuari és fer una captura de pantalla (allò que comunament anomenem pantalla). És un bon començament, però segurament tindreu un recorregut molt curt.
Què passa si l’usuari presenta com a prova la seva captura de pantalla (o fins i tot un vídeo) i el contingut ja no existeix o ha estat alterat? Com pot saber el jutge que la prova és autèntica i no ha estat modificada?
Si la part contrària impugna les proves que presentem (qüestiona l’autenticitat de la prova), serà missió impossible poder acreditar que aquesta no és falsa si el contingut ja no existeix.
Sabies que qualsevol pot modificar contingut de qualsevol pàgina a Internet, xarxes socials… i fer una captura de pantalla simulant que és real? Mira el següent vídeo on aconseguim imprimir un missatge fals al compte de la Casa Reial:
https://www.youtube.com/watch?v=6Bp6HNAj39g
Has vist que és fàcil crear proves falses? Un sistema garantista com el nostre, davant del més mínim dubte, no pot acceptar proves l’autenticitat i la integritat de les quals no estan assegurades.
A banda de la pantalla, que ja hem vist que no és fiable, hi ha una altra solució clàssica: els notaris, que acompanyats d’un pèrit informàtic podran donar fe d’un cert contingut a Internet. I aquí és important remarcar que calen les dues figures, el notari i el perit. Si en falta algun dels dos, la prova serà fàcilment impugnada.
És eficient i viable haver de reunir dos professionals (notari i pèrit) per deixar constància de per exemple un tweet? Arribaran a temps per poder-ho certificar o el contingut ja estarà esborrat o alterat?
Sembla obvi que la solució clàssica no és ni la més eficient, ni la més ràpida, ni de bon tros la més econòmica. Per això neixen solucions alternatives adaptades a la realitat d’Internet: els testimonis online com SaveTheProof.com
Els testimonis en línia són tercers independents que certifiquen el contingut d’una pàgina web o d’un fitxer a petició d’un usuari. En lloc de fer servir la infraestructura de l’usuari (ordinador, connexió a Internet, navegador,…) i que aquest podria manipular, el testimoni en línia utilitza infraestructura pròpia per certificar el contingut del qual l’usuari necessita deixar constància. A més, el testimoni en línia inclourà al certificat informació tècnica (traces) per garantir l’autenticitat i la integritat del document, així com del procés d’obtenció de la prova.
Què es pot certificar amb SaveTheProof.com?
- Pàgines web(públiques o protegides amb usuari i contrasenya), àudios, vídeos, xarxes socials, fòrums, missatgeria instantània, etc, etc,…
Sessió de Navegació
SaveTheProof gravarà i certificarà fins a 30 minuts de la vostra navegació per Internet.
Pàgina Web
SaveTheProof certificarà el contingut de qualsevol pàgina web indicant simplement el vostre URL.
- Qualsevol fitxer que l’usuari tingui al vostre ordinador (fins a 100MB)
Fitxer
SaveTheProof certificarà el contingut de qualsevol fitxer de fins a 100MB.
Si no saps quin tipus de certificat és el millor per al teu cas o tens qualsevol altra consulta contacta’ns a [email protected] o a través del nostre xat.