Des de notícies fins a memes, passant per fotos i vídeos, el contingut digital s’ha convertit en el pa de cada dia en les nostres webs i xarxes socials favorites.
No obstant això, el que molts no s’adonen és el fàcil que pot ser crear i manipular aquest contingut digital gràcies a l’ús tant d’aplicacions, o l’accés a inspeccionar el codi font de la web, i no parlem ja de les eines que ofereix la intel·ligència artificial (IA), i així obtenir captures d’evidències falses.
“La Veritat” a simple vista
Quan desplacem el feed de les nostres xarxes socials, confiem que el que veiem és genuí. Però la realitat és que darrere de cada publicació, existeix la possibilitat de manipulació. Des de simples retocs fotogràfics fins a vídeos alterats amb l’ajuda de la intel·ligència artificial (els Deepfakes que comentem a continuació), la línia entre el real i la falsedat és molt borrosa.
La manipulació del contingut digital no és només un joc innocent. Pot tenir conseqüències greus en la societat, com la desinformació, fake news i la propagació de faules.
És fonamental que com a usuaris de xarxes socials, estiguem atents i qüestionem la veracitat dels continguts digitals que veiem en línia.
Què són els Deepfakes?
Els deepfakes són una forma de manipulació de contingut digital que utilitza tècniques avançades d’intel·ligència artificial per a crear vídeos, imatges o àudios falsos que poden ser increïblement convincents i difícils de distingir dels originals. Aquesta tecnologia permet superposar la cara d’una persona sobre el cos d’una altra en vídeos, o fins i tot crear discursos i converses completament falses utilitzant la veu i la imatge d’individus reals.
El que distingeix als deepfakes d’altres formes de manipulació digital és el seu nivell de realisme i la facilitat amb la qual poden ser creats. Utilitzant algorismes d’aprenentatge profund i grans conjunts de dades, els generadors de deepfakes poden produir resultats sorprenentment precisos en poc temps. Això planteja serioses preocupacions ètiques i de seguretat, ja que els deepfakes poden ser utilitzats per a difondre desinformació, crear notícies falses, extorquir a persones o fins i tot manipular eleccions.
Encara que els deepfakes tenen aplicacions potencialment divertides, com la creació de paròdies o vídeos d’imitació, la seva proliferació ha generat una creixent preocupació en la societat i ha impulsat la cerca de solucions per a detectar i mitigar el seu impacte negatiu.
Eines de manipulació de contingut digital a l’abast de tots
El sorprenent és que no es necessita ser un expert en tecnologia per a manipular contingut digital.
Amb l’accés a aplicacions i programari fàcilment disponible per a qualsevol usuari amb un mòbil a la mà, es pot retocar una imatge, crear un perfil, modificar el contingut d’un post, un vídeo, o editar qualsevol recurs en qüestió de minuts.
Ja no parlem del famós Adobe Photoshop, que estava més o menys limitat pel seu accés sota llicència de pagament, hi ha webs com Fakedetail de lliure ús on es pot crear en pocs minuts captures d’un perfil completament fals de qualsevol xarxa social amb exactament el mateix Look and Feel que la plataforma original. Es poden crear a més de la caràtula del perfil de la xarxa social converses, posts, xats, missatges…
Per exemple un post del nostre compte @savetheproof en X real vs. el fals (millorant el nombre de retuits i likes!) amb Fakedetail:
Una altra manera de modificar el contingut de qualsevol web fàcilment és accedint des del teu ordinador al codi de la pàgina, des d’on es pot editar tant el text com les seves imatges.
Et convidem a veure en aquest vídeo del nostre canal de Youtube, i vegis el senzill que és generar i realitzar captures falses del perfil de la Casa de S. M. Rei en X (Twitter): https://www.youtube.com/watch?v=6bp6hnaj39g
El Paper de SaveTheProof en la Certificació de Contingut
Davant la prevalença de la possibilitat de manipulació del contingut digital gràcies a les aplicacions i a la intel·ligència artificial (IA), és crucial comptar amb eines de confiança per a verificar l’autenticitat de la informació abans que aquesta pugui ser manipulada.
Per aquest motiu pots usar SaveTheProof per a la certificació d’evidències en pàgines web o xarxes socials, ja que el certificat del contingut ofereix una base de confiança i autenticitat.
En certificar el contingut amb SaveTheProof abans que pugui ser manipulat, es poden evitar impugnacions legals per acusacions de manipulació, proporcionant proves sòlides i de confiança en el tribunal.
En resum, hem de ser conscients que la manipulació del contingut digital en les xarxes socials és molt fàcil i és una realitat que no podem ignorar, per la qual cosa hem de prendre mesures junts per a promoure l’autenticitat i confiança en línia.
Moltes gràcies per llegir-nos! Salutacions des de SaveTheProof!